+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A fertőző gomba az idei tételek ötödét érintheti, melyeket az uniós előírásoknak megfelelően nem lehet forgalomba hozni – így az abból készült termékek sem. A fuzárium által termelt toxin ugyanis a szervezetbe kerülve ártalmas lehet az egészségre. Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgatója a Karc FM-en elmondta: kiemelten ellenőrzik a betárolt gabonát és az abból készült termékeket.

Amennyiben a toxinszint magasabb, mint az előírt határérték, akkor a tételt ki kell vonni a forgalomból. Idén eddig egyetlen ilyen eset volt, ott megtették a megfelelő intézkedést. A bejelentések kapcsán most fokozott ellenőrzés-sorozat indult, ennek ellenére nem találtak kirívó problémát.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke is megerősítette a Karc FM-en: a sokszoros ellenőrzéseknek és szigorú előírásoknak köszönhetően nem fordulhat elő, hogy valaki fuzárium által termelt toxinnal fertőzött pékárut vásároljon – még a kézműves pékségeknél sem. Aki ma Magyarországon élelmiszeripari terméket állít elő, igyekszik megfelelni a magyar szabványnak, ami pontosan szabályozza, hogy milyen alapanyagból milyen terméket lehet előállítani. A Pékszövetség elnöke úgy fogalmazott: a szlogenjük is az, hogy ellenőrzött körülmények közül származó alapanyagból ellenőrzött körülmények között előállított végterméket tesznek a fogyasztók asztalára.

A szakemberek szerint egyébként az idei fuzárium-fertőzés várhatóan nem éri majd el a 2010-es értéket.