+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A műanyagokat kitűnő mechanikai és kémiai tulajdonságaik miatt egyre nagyobb mértékben alkalmazzák az élet minden területén. A globális műanyagszennyezés, azon belül is az 5 mm-nél kisebb méretűre aprózódott részecskék környezetvédelmi és egészségügyi kockázatot is jelenthetnek, azonban arra vonatkozóan nincsenek egyértelmű adatok, hogy ez utóbbiak az emberi egészségre is egyértelműen károsak lennének – monda a Karc FM Spájz műsorában Bordós Gábor, a Wessling élelmiszer-biztonsági laboratórium szakértője. A kutatások jelentősebb része a tengerekre és óceánokra korlátozódik, de nem csak a világtengerek szennyezettek mikroműanyagokkal: az apró, káros hulladék a magyarországi folyókban is jelen van különböző mértékben, ez azonban az ivóvíz minőségét nem befolyásolja. A részletekről Farkas Beatrix kérdezte Knisz Juditot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos munkatársát és Bordós Gábort, a Wessling szakértőjét.