+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Farkas Örs, politológus a Karc FM-en kifejtette, hogy a baloldali pártok folyamatosan külföldről várják a segítséget, hiszen belföldön továbbra is sikertelenek. Ezért is reménykedtek abban, hogy az önkormányzati választás előtt a német kancellár kritizálja, bírálja majd a magyar kormányt, ebből pedig politikai tőkét kovácsolhatnak. Angela Merkel azonban nem így tett, sőt, a két ország gazdasági és politikai kapcsolatait méltatta. Farkas Örs emlékeztetett, hogy Berlin és Budapest viszonya már régóta felhőtlennek mondható, csupán a migrációs válság kirobbanásakor ingott meg. Mostanra viszont ebben az ügyben is közelednek az álláspontok. A politológus elmondta: éppen ezért esik egyre jobban kétségbe az ellenzék, mert már a külföldi segítségre sem számíthat a saját, belföldi csatáiban.

A magyar ellenzék ugyanis 2006-ban nyert utoljára országos szintű választást, ami egyre nagyobb mértékű frusztrációt eredményez. Ennek hatása kiterjed a stílusra, miközben a belpolitikai kérdéseket nem tudják megoldani, ezért folyamatosan külföldről várják a segítséget . Farkas Örs szerint a nemzetközi támogatásért az ellenzék bármire hajlandó, – legutóbb például ezért nem támogatta a kormánypárti magyar jelölteket az uniós bizottságok alelnöki pozícióira. Ez a fajta politizálás nem ismeretlen az MSZP-től, vagy a Gyurcsány-párttól, hiszen a rendszerváltozás előtt is hasonlóan tevékenykedett az elődpárt: „az MSZMP mindig úgy működött, hogy ha valamit nem tudtak megoldani, akkor jött a nagy kommunista testvér, – ennek példája 1956 is, – és most szintén hasonló a helyzet. Magyarország most az unióhoz tartozik, így azt várják, hogy a segítség majd Brüsszelből érkezik.”

Farkas Örs ugyanakkor kijelentette, hogy szilárd politikai beállítottság nélkül nem lehet eredményeket elkönyvelni, az ellenzék értékrendje pedig annyira ködös, hogy nem tudja növelni a támogatottságát. A politika egyik eszköze ugyan a matematika, ami az együttműködés mellett szólhat például az önkormányzati választások előtt, de egyik sem lesz soha hiteles párt, amíg nem lesz olyan értékrendi gerince, amihez mindig vissza tudna térni, és amely alapján ügyről ügyre határozná meg, kivel ért egyet.

Az is hiányossága az ellenzéknek, hogy az értékrendi gerinc mellett nincs meg a vidéki aktivista és támogatói rendszere sem – amit a Fidesz-KDNP egyébként ugyancsak az ellenzékben töltött időszaka idején épített. A vidéki hálózat nélkül Farkas Örs szerint az önkormányzati választás kampánya sem a helyi, hanem az országos ügyekről fog szólni, ahogy a közös ellenzéki jelölteket is a budapesti központban találták ki, és nem az érintett települések pártaktivistáit kérdezték meg, hol és kivel legyen összefogás. Ez pedig még az ellenzéki pártokon belül is állandó feszültséget és vitákat generál.