Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint május elsején a hagyományosan az utcára vonuló szakszervezetek számára konkurenciát jelentettek a tüntető sárgamellényesek. Szerinte a szélsőbaloldaliak egyre gyakrabban telepednek rá a sárgamellényesek tüntetéseire és ők azok, akik erőszakosan lépnek fel. Úgy látja: a francia kormány megpróbálja befolyásolni a közvéleményt a tüntetéssorozat miatt de gyakran félrevezetik az embereket. Így történt ez akkor is, amikor a belügyminiszter azt mondta, hogy a tüntetők behatoltak egy párizsi kórházba, miközben a videófelvételeken az látszik, hogy csak a sérültek akartak bemenni.

A szakértő szerint az Európai Parlamenti választáson kiderül, hogy sikeres volt-e Emmanuel Macron féléves politikája a tüntetőkkel szemben. Jelenleg 21-22 százalékon áll Macron pártja és sok felmérés szerint Le Pen pártja már megelőzi őket. Soós Eszter Petronella hozzátette: Macron elnök választói a városi, jövedelemmel rendelkező emberek és nem a sárgamellényesek.

Május elsején százezrek tüntettek Párizsban és az ország más nagyvárosaiban. Sok helyen összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt és gumilövedékeket is bevetettek. Az összecsapásokban több tucatnyian megsérültek, a rendőrség 200 embert vett őrizetbe.