Míg 2010-ben minden harmadik család találkozott napi megélhetési gondokkal, addig 2018-ban már csak minden ötödik. A Pénziránytű Alapítvány megbízásából készített kutatás a hazai pénzügyi kultúra helyzetét hivatott felmérni. Sz. Pap Judit, az Alapítvány vezető kommunikációs szakértője elmondta, hogy ugyan jobban élnek a magyar családok, de éppen ezért sokkal könnyedebben kezelik a pénzügyeiket. Apró kis kiadások vannak, amelyek elviszik a pénzt, és nagyon kevés az olyan magyar család, akik rendszeresen félretesznek, és szinte alig van olyan háztartás, ahol annyi tartalék lenne, hogy hosszabb távon is meg tudnának élni.

Az egyre szélesebb körben ismert Pénz7 és a Pénzügyi Tudatosság Fóruma a fiatal korosztályt célozza meg, azzal a szándékkal, hogy a felnővő generáció már olyan pénzügyi ismeretekkel rendelkezzen, amelyeket nap, mint nap tud hasznosítani. Gáspár András, a privátbankár.hu főszerkesztője arról számolt be, hogy minden évben egyre több diák érdeklődik az ilyen események iránt. Ezeken a programokon nagyon fontos, hogy a szakértők, és előadók az ő nyelvükön adják át a pénzvilág sokszor nagyon bonyolult információit, amit aztán akár még a szülők is tudnak hasznosítani.

2017 őszén a kormány egy hét éves pénzügyikultúra-fejlesztési stratégiát dolgozott ki, annak érdekében, hogy a magyar lakosság pénzügyi ismeretei bővüljenek. Az elmúlt években főként a fiatal korosztály állt a középpontban, de idén nyitni szeretnének az aktív dolgozó emberek, és az idősek felé. Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes-államtitkára ugyanis utalt arra, hogy már a jelenben is nagy jelentősége van a tudatos, megalapozott döntéseknek. Csesznák Anikó int