A Hegyvidéki Önkormányzat, a Szív SN Országos Betegegyesület és a Semmelweis Egyetem Városmajori klinikájának együttműködésében ingyenes szív- és érrendszeri szűrővizsgálaton vehetnek részt a XII. kerület lakosai. A Szív SN Országos Betegszervezet már 2011-ben azzal a küldetéssel jött létre, hogy megtanítsák a pácienseknek az egészség értékét, mondja az egyesület elnöke. Bernáth Lukács Zsuzsa a Spájz műsorában úgy fogalmazott: az elmúlt hét év arra döbbentette rá őket, hogy még bőven van mit tenniük ezen a területen. Éppen ezért indultak el Magyarországon elsőként a Városmajori Klinikán egészség rendelések. Dr. Merkely Béla rektor és Pokorni Zoltán polgármester is támogatta a kezdeményezést.

A szűrésekkel azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen a korai halálozások száma, és elkerüljék a szív- és érrendszeri betegségek miatt kialakult károsodást. A stroke évente mintegy negyvenezer család életét nehezíti meg. A vizsgálatokon kívül, szombatonként a klinikán előadásokat is tartanak, hogy minél több információval rendelkezzenek az emberek a szív- és érrendszeri betegségekről, hiszen a szűrési programokat célszerű kiegészíteni olyan ismeretterjesztő programokkal, amelyek által a betegek megértik, milyen veszélyekkel jár ez a betegségcsoport.

A halogatás halálos lehet

A tapasztalat azt mutatja, hogy a betegek mindig későn érkeznek be a klinikára – mondja Bernáth Lukács Zsuzsa. Nem ismerik a tüneteket, nem ismerik a magas rizikófaktorokat. Sokkal több embert lehetne megmenteni, ha tudnák, mikor magas a vérnyomás, a koleszterin érték, hogy tudják, mikor kell orvoshoz fordulni. Ezért szeretnék elérni, hogy minden családban legyen vérnyomásmérő, vércukormérő és a “mindennapok természetes része lenne az önvizsgálat.”

A betegszervezet másik célja, hogy a gyerekek az érettségi mellé megkapják az úgynevezett rizikóstátuszukat. Ez a betegségcsoport ugyanis már egész fiatal korban, komoly tünetekkel jelentkezhet. Ha pedig egy fiatal tudja, hogy mit jelent a normális vércukorszint, vérnyomás, koleszterinszint és tudja, hogy mik az ő értékei, akkor meg lehet előzni egy későbbi tragédiát. Bernáth Lukács Zsuzsa ugyanakkor a mozgás és a táplálkozás egészségmegőrző szerepét is hangsúlyozta

Ingyenes szűrővizsgálatok Hegyvidéken

Immáron öt éve négy alkalommal vehetnek részt hegyvidékiek az ingyenes szűrővizsgálatokon. Elsősorban olyan lakosokat várnak, akik még korábban nem voltak. A szűrővizsgálatokon az emberek egyharmadánál találnak valamilyen eltérést, és az eredmény tükrében rövidebb betegutat bejárva részesülnek ellátásban a páciensek. Az úgynevezett rizikófaktor-szűrés, a cukor, koleszterin, vérnyomás és EKG készítés mellett, az idei évtől megjelennek egyéb érrendszeri vizsgálatok. Idén még október 27-én, november 3-án és december 1-én lehet időpontot kérni Gyüge Mariannál, a 06-20-825-8084-es számot hívva. Back Réka int