A Mohácsi csata és annak következményei nemzeti öntudatunk egyik alapköve, épp ezért fontos, hogy minél teljesebb és pontosabb képet kapjunk az évszázadokkal ezelőtt ott történt eseményekről – mondta a Spájz műsorában Dr. Pap Norbert, az MTA doktora, a Pécsi Tudományegyetem geográfusa, aki Fodor Pállal együtt hozott létre egy kutatócsoportot, ami a Mohácsi csata körülményeit vizsgálja.

Lezáratlan fejezetek, válaszra váró kérdések

A történész szerint itt az ideje elkezdeni az 500 éves évforduló előkészületeit, sok munkát el kell még végezni a méltó megemlékezéshez. Mind a mai napig nincs konszenzus a Mohácsi csata történéseivel, következményeivel kapcsolatban, sőt, sok fontos kérdésre még válaszkísérlet sem született. Ezen a helyzeten szeretne most változtatni a Magyar Tudományos Akadémia Kiválósági Együttműködési Program 120 millió forintos támogatásából létrejött kutatás. Dr. Pap Norbert szerint sok olyan eddig nem ismert forrás van, amiből teljesebb kép rajzolódik ki a kutatók előtt.

Az év elején kezdődött munka már most hozott meglepő eredményeket. Az egyik nagyon fontos új ismeret a csata helyszínének meghatározásával, a Törökdombbal kapcsolatos. A másik megállapítás a csatához köthető felelősségek kérdését érinti: kik lehetnek a bűnbakok, akik miatt úgy alakultak a dolgok, ahogy? A kutatók objektíven igyekeznek a történelmi eseményeket értelmezni, ami más megvilágításba helyezi az eddig ismertnek vélt történelmi tényeket. A kutatás legfrissebb eredményeit a http://mohacs.btk.mta.hu/ honlapon lehet nyomon követni. Back Réka int