“Megmerevedtek a frontvonalak a cseh belpolitikában” – mondta a Karc FM reggeli hírműsorában az ELTE oktatója. Mészáros Andor kifejtette: bár tavaly októberben történelmi győzelmet aratott az ANO mozgalom, mégsem akar senki koalícióra lépni velük – egyedül pedig nem tudnak kormányozni. Andrej Babis a szigorú bevándorláspolitika híve. Többször egyértelművé tette, hogy szerinte az illegális migráció problémáját az európai kontinensen kívül kell megoldani. A bevándorlási kvóták helyett pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa szintjén kellene elérni, hogy béke legyen Szíriában vagy Líbiában, és hogy ezeket az országokat újjáépítsék. Az ANO ráadásul egybeforrt Andrej Babis nevével, így elképzelhetetlen, hogy a pártból más legyen a kormányfő. Emellett Milos Zeman államfő is őt akarja miniszterelnöknek.

Mészáros Andor elmondta: a Cseh Szociáldemokrata Pártban most szavazás zajlik és ha a tagság többsége azt akarja, akkor létrejöhet az ANO és a Cseh Szociáldemokrata Párt koalíciója, mely már működőképes lehet. Ha viszont a többség nemmel szavaz, akkor továbbra is csak ügyvezető kormánya lesz Csehországnak, mely kisebbségben kormányoz.

Csehország első kisebbségi kormánya januárban azért bukott meg, mert nem kapta meg a parlament bizalmát. Azóta ügyvezető miniszterelnöke és kormánya van az ors