+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Hazai és nemzetközi hatások egyaránt közrejátszanak abban, hogy a magyar nemzeti össztermék a várakozásokat meghaladó módon bővül. Lentner Csaba közgazdász szerint a hazai gazdaságpolitika most már időről időre bizonyítja, hogy sikeres volt a 2010-ben megkezdett út. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora az egyik kulcsnak azt tartja, hogy egymást segítik a fiskális és a monetáris eszközök. A magyar gazdaság teljesítményét emellett a “kreativitással, a nemzeti érdekek figyelembevételével, és a hagyományos és nem hagyományos eszközök használatával magyarázta.”

A gazdaságban nincsenek véletlenek

Lentner Csaba emlékeztetett, hogy idén már a Nemzetközi Valutaalap, vagy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is 3 százalékos bővülést jósolt. A célok teljesítésében az is szerepet játszott, hogy a magyar béremelések, az így megjelenő fizetőképes kereslet, vagy az export hatása egymásra rakódva segítette a gazdaságot. Lentner Csaba úgy fogalmazott: a jól működő gazdaságokban minden lépés tervezett tervezett. “Ez nem 21-ezés!”

A Központi Statisztikai Hivatal a napokban hozta nyilvánosságra, hogy az előzetes várakozásokat is felülmúlva, a magyar nemzeti össztermék 4 százalék felett bővült az első negyedévben. Ezt azóta több külföldi elemzőcég, és piaci szereplők is megerősítették.