+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Folytatódhat az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának mérséklése. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Karc FM-nek azt mondta: a sertés áfájának csökkentése fehérítette az ágazatot, mérsékelte az árakat, és levegőhöz juttatta a magyar gazdákat. Hasonló hatást várnak az újabb termékeknél, ahol csökkentették a forgalmi adót. Pelyach Gergely interjúja

P.G.: A kereskedők szerint „aki nem politikai tájékoztatókat hallgat, hanem bemegy a boltba,” az tapasztalhatja, hogy megjelent az árakban a csökkentés. Vannak ellenpéldák is, mert a sertéshús nem kategóriákkal olcsóbb, mint egy éve. Hosszú távon is fennmaradnak az alacsonyabb árak?

Nagy István: A kormány célja, hogy tartósan megjelenjenek ezek az árcsökkentő hatások. A sertés példájánál azt lehet látni, hogy az első hat hónapban abszolút értéken is lecsökkent – az áfa-mérséklés hatására – a sertéshús ára. Fél év után kezdett növekedni ismét. Ennek az volt az oka, hogy a sertés ágazat egésze nagyon mélyponton volt, tehát egy rettenetesen nyomott piacon, alacsony árszinten vezettük be az áfa csökkentést. Ezzel éppen a fehérítő hatását akartuk kihasználni ennek az intézkedésnek. Az ellenőrizetlen körülmények között, papírok nélkül, az áfa megkerülésével beérkezett húsokat tudjuk kiszűrni a piacról. Ez az intézkedés jól sikerült, hiszen hat hónap alatt sikerült stabilizálni a piacot. 29 százalékkal nőtt a felvásárlási ár, miközben a sertéshús bolti ára csak 9 százalékkal. Az áfa csökkentés hatása feketén-fehéren bizonyított, bármennyire is szkeptikusak és álságosak a baloldali pártok. Az pedig, hogy a kereskedelemmel sikerült megállapodni, hogy elengedik az áfatartalmat, egy történelmi lehetőség. Ilyen egyezség nem volt korábban. Megértették, hogy a forgalom növekedése, a sűrű fillér jobb, mint a ritka forint…

P.G.: Az áfa csökkentésen kívül a többi piaci folyamatra a kormánynak van hatása?

N.I.: Ha van egy aszályos év, rossz gabonatermés, akkor a takarmányárak megindulnak, ami egy olyan piaci folyamat, amiben az önköltségi árat muszáj figyelembe venni. Ezért nem lehet azt hosszú távon fönntartani, hogy egy termelő önköltségi ár alatt értékesítsen, csak hogy abszolút értékben az árcsökkenést fönntartsuk. Itt azzal kell szembesülni, hogy bizony 20 százalékkal magasabb árak lennének, ha nem történt volna meg az áfa csökkentés. A kormány csak arra tud hatással lenni, hogy azt az elhatározást, mely szerint az áfa csökkentésből eredő megtakarításokat odaadja a vásárlóknak, következetesen betartja.

P.G.: És ha nem lesz átvezetve a mérséklés?

N.I.: Akkor kemény szankciók lesznek. A kereskedelemmel ugyanis megtörtént a megegyezés, az áruházláncok ígéretet tettek, és az első naptól kezdve ez jól nyomon követhető. Ha megnézzük a boltok kiadványait, reklámanyagait, abban is jól látszik ez a szerep. A minisztériumhoz csak olyan észrevételek érkeztek, hogy a piacon, az őstermelőknél nem tapasztalták ezt a hatást. De a kormánynak csak arra van hatása, aki az áfa-körben benne van.

P.G.: Az áfa-csökkentés egyivású ötlet a fordított áfa ötletével – vagyis a feketegazdaság elleni fellépés egyik eszköze. Itt mérhető hatása volt?

N.I.: Ha megnézzük a sertés állomány létszámát Magyarországon, vagy a sertés import hús arányát, akkor jól látható, hogy eltűntek az ellenőrizetlen körülmények között, feketén beérkezett termékek. A tenyésztőknél mindeközben új, komoly piaci szereplők, felvásárlók jelentek meg. Ez mind azt bizonyítja, hogy 5 százalékos áfa mértéknél nincs ok a csalásra, és nem éri meg kockáztatni. Álságos, ahogy az ellenzéki pártok fanyalognak. Látják, hogy a hatás eredményes, csak ez nem szolgálja az ő politikai érdekeiket…

P.G.: Azt mondta, “már most gondolkodnak azon, hogy milyen további áfa-csökkentési javaslatokat tegyenek a kormány asztalára.” Kigondolták?

N.I.: A különböző ágazatok szakmai képviselői állandóan ostromolnak minket a javaslataikkal. Ezért beszéltem egy folyamatról. Ahogy a magyar gazdaság teljesítőképessége lehetővé teszi, úgy újabb termékköröket lehet bevonni az áfa csökkentésbe.

A teljes interjút itt hallgathatja meg: